Parker note à nouveau les Bordeaux 2011

Parker note à nouveau les Bordeaux 2011

Le célèbre critique américain, Robert Parker, a pour habitude de renoter les vins dégustés en primeurs. Dans cette optique, il a récemment revu sa notation sur les Bordeaux 2011. Deux ans après leur sortie, et quelques mois seulement après la fin de l’élevage, Parker a confirmé la qualité de ces grands crus.

Le millésime 2011 dans le bordelais

14.VignesLe printemps, particulièrement chaud et sec, entraîna une incroyable précocité du cycle végétatif. Il fût suivi par un été froid et humide, avec fortes pressions de maladies. Mais heureusement, ces conditions difficiles furent compensées par un automne ensoleillé qui sauva ces vendanges mal engagées. Ce millésime hétérogène, aux rendements faibles – en partie dus au tri sévère résultant de l’irrégularité des baies -, met surtout en avant le travail du vigneron. Il récompense ceux qui ont su prendre des décisions efficaces, au moment le plus opportun.

Les vins rouges sont caractérisés par la forte présence de tanins et leur grande concentration. Ils représentent le style classique bordelais. Les vins blancs, eux, possèdent un potentiel extraordinaire. Aromatiques, frais, avec une belle acidité, ils sont parfaitement équilibrés. Enfin, les liquoreux dégagent une expression délicate de fruits exotiques. Résultat de vendanges précoces, ils incarnent un millésime de plaisir à boire dans les dix ans.

Notre sélection de Bordeaux 2011 renotés par Robert Parker

Ces cinq vins d’exception ont tous obtenu une note supérieure ou égale à 95. Selon le système de notation du critique, ce sont des vins « extraordinaires au caractère profond et complexe, lequel révèle les qualités attendues de ce type de vin ».

Clos de Sarpe, Saint-Emilion –  96/100

« The 2011 Clos de Sarpe represents a return to form after a somewhat underachieving 2009. This small 12+ acre vineyard had remarkably low yields of 16 hectoliters per hectare, and the final blend from the proprietor, Monsieur Beyney, was 85% Merlot and 15% Cabernet Franc. Along with La Fleur Morange, this is one of the most powerful wines of the vintage (15% natural alcohol). While most top vintages of Clos de Sarpe reveal excruciatingly high levels of tannin, the 2011’s tannin levels are very manageable and the tannin is remarkably sweet and well-integrated, giving this wine more charm and appeal at an early age than one normally sees. Nevertheless, it is a powerful, opaque purple-colored wine displaying notes of incense, blueberry and blackberry liqueur and spring flowers. Concentrated, full-bodied and multidimensional with lots of intensity as well as the aforementioned sweet tannins, it should drink well for at least two decades. »

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65,83€ TTC

La bouteille de 75 cl
En vente par caisse de 6 sur Millesima.fr
soit 395€ TTC les 6 bouteilles

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Château Palmer, Margaux – 96/100

Commentaire révisé :

“The opaque blue/purple-colored 2011 Palmer reveals a stunning bouquet of licorice, truffles, camphor, spring flowers, black raspberries and black currants. One of the superstars of the vintage, this brilliant 2011 possesses superb concentration and purity, medium to full body, and remarkable length of close to a minute. A tour de force in winemaking, the Palmer team merits accolades for achieving this level of quality in a more challenging vintage than either 2009 or 2010. The “wine of the vintage” in Margaux, tiny yields of 20 hectoliters per hectare, a final blend of 55% Merlot and 45% Cabernet Sauvignon, and a severe selection (only 55% of the production made it into Palmer) are the reasons for this success.”

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227€ TTC

La bouteille de 75 cl
En vente par caisse de 6 sur Millesima.fr
soit 1450€ TTC les 6 bouteilles

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Château Pape Clément, Pessac-Léognan –  96 /100

Commentaire révisé :

“The 2011 Pape Clement, a blend of 57% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot and the rest Petit Verdot and Cabernet Franc, was aged 18 months in new French oak before being bottled unfiltered. Absolutely profound, with a complex bouquet of mulberries, black cherries, black currants, graphite and subtle smoke and burning ember-like aromas, this is a true super-star of the vintage. It represents a remarkable achievement by the winemaking team of Bernard Magrez. Full-bodied, rich and multidimensional, this wine clearly transcends the entire vintage. It should age effortlessly for 25 years.”

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138,33€ TTC

La bouteille de 75 cl
En vente par caisse de 6 sur Millesima.fr
soit 830€ TTC les 6 bouteilles

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Château Cheval Blanc, Saint-Emilion – 95/100

“Somewhat reminiscent of their brilliant 1998, the 2011 Cheval Blanc has turned out to be a top-notch success. Its deep garnet/plum/purple color is followed by hints of blueberry confiture intermixed with raspberries, mocha, damp forest and a hint of mint. Exhibiting a velvety, opulent texture along with considerable class and flesh as well as sweet tannin, this flavorful, forward 2011 should drink beautifully for two decades or more. The harvest at this estate lasted from September 6 through October 1 (for the Cabernet Franc).”

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632,50€ TTC

La bouteille de 75 cl
En vente par caisse de 6 sur Millesima.fr
soit 3900€ TTC les 6 bouteilles

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Château Clinet, Pomerol – 95/100

“Under proprietor Ronan Laborde, Clinet has returned to the high quality witnessed in 1989 and 1990 under the helmsmanship of the late Jean-Michel Arcaute. Made from a final blend of 85% Merlot, 12% Cabernet Sauvignon and 3% Cabernet Franc that hit 14% natural alcohol, the inky, opaque purple-colored 2011 exhibits notes of blackberries, blueberries, espresso roast and subtle oak. Full-bodied, layered, opulent and flamboyant for a 2011, with loads of concentration and glycerin as well as a long finish, this is one of the most impressive wines of the vintage. It should drink well for two decades »


Clinet_1256_Macro_2010NM_C_ref450€ TTC

La caisse de 1 Double-Magnum
En vente  sur Millesima.fr

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Découvrez notre sélection de Bordeaux 2011

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A propos de Marie Lallemand
Etudiante en Master 2 Spirits Marketing & Management à l'INSEEC Bordeaux, blogueuse et assistante e-marketing chez Millésima.

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